Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszunk tatamit - általános szempontok?

Lehet, hogy első látásra ez a kérdés komolytalannak tűnik, de a többéves tapasztalat alapján úgy gondoltuk, hogy próbálunk ebben a kérdésben is azoknak a segítségére lenni, akiknek nem volt még idejük vagy lehetőségük ezen a területen tájékozódni. Alapvetően a választást meghatározó tényező a kívánt felhasználási terület. Speciális tevékenységek esetén egyszerű a helyzet, mert itt már korábbi tradíciók alapján megvannak a megfelelő szabványok vagy szokások, aminek alapján egyértelműek a követelmények. Vannak esetek azonban, amikor nem specifikus választás, hanem elképzelt, vagy elvárt funkciókat kellene ellátni. Ilyenkor célszerű a kívánt mozgásformához igazodva a vastagság és a rugalmasság szempontjait figyelembe venni. Nem mindig a legvastagabb tatami rendelkezik a legnagyobb, legjobb energiaelnyelő tulajdonságokkal, és nem okvetlenül rossz választás az olcsóbb és vékonyabb tatamik alkalmazása. Ezeknek a szempontoknak az átgondolásával sokszor jelentősen csökkenthetik kiadásaikat. Szükség esetén személyes tanácsadással is örömmel állunk rendelkezésükre.

 

Hogyan ellenőrizhetjük a minőséget?

Ennél a kérdésnél, természetesen, nem a laboratóriumi vizsgálatok módszereire gondoltunk, hanem gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy néhány szempont alapján lehetőségük legyen, hogy a jobb és rosszabb minőségű tatamikat megkülönböztethessék egymástól.

Minden esetben, vásárláskor, kérje el a gyártó tanúsítványait, melyen a termék főbb paraméterei fel vannak tüntetve. Kérjen referenciákat, és azok alapján, ha módjában áll, szerezzen be felhasználói visszajelzéseket. Több éve használt tatamik állapota általában az első szemrevételezés alapján is már önmagáért beszél.

A fizikai tulajdonságok egyik legfontosabb eleme a súly, melyből következtetni lehet a sűrűségre. Azonos méretű, azonos vastagságú, de egymástól eltérő súlyú szőnyegek között egyértelmű a különbség. Az oldalsó élek szemrevételezése is sokat segíthet, melynek alapján láthatjuk a rétegződést, a rétegek számát, azok egymáshoz való rögzítésének módját, és az anyag struktúráját.

A rosszul összedolgozott, összeolvadt, ragasztott rétegek egyértelműen gyengébb minőségre utalnak. Az oldalsó élek szerkezetén az ún. szivacs effektust is ellenőrizhetjük, mely szintén az anyag tömörségével és rugalmasságával kapcsolatban ad információt. Ha a tatami széle oldalról nézve nyitott, nagy buborékos szerkezetű, akkor az nagy valószínűséggel nem egy professzionális gyártmány.

A színtartósság ellenőrzésének kérdése már egy bonyolultabb feladat, melyet több éves referenciák alapján lehet a legjobban megítélni, de az eltérő használati szokások (pl. napsugárzás, vagy tisztítószerek) könnyen befolyásolhatják.

 

Hogyan tároljuk a tatamit?

Ha lehetőség van rá, akkor a tatamikat mindig egymásra fektetve helyezzük el. Hosszabb ideig történő raktározás céljából kizárólag síkfelületű, száraz, pormentes, fedett helyet válasszunk. A páratartalom és a hőmérséklet szempontjából nincsenek különösebb megkötések. Célszerű azonban itt is a szélsőséges körülményeket (pl. intenzív napsugárzásból adódó extrém hőhatás) kizárni. +10 C° fok alatti helységben történt tárolás után ajánlatos a szőnyegeket a lerakás előtt egy két órával már a terem hőmérsékletén tartani.

 

Miből készülnek a tatamik?

A tatamik készítéséhez legjobban bevált a zártcellás műanyagok alakalmazása mint például az etilén-vinil-acetát (EVA) és a habosított polietilén (PE), melynek fizikai és kémiai tulajdonságai a legkedvezőbbek. A gyártási technológia sajátosságai lehetővé teszik, hogy speciális igényeknek megfelelő tömörségű, színű és felületű tatamikat készítsenek belőlük.

 

Ártalmas-e az egészségre?

A tatamik ugyan műanyagból készültek, de a tudomány jelenlegi állása szerint egyértelműen téves az a nézet, miszerint a szabványoknak megfelelően gyártott műanyagok károsak az egészségre. Elég, ha csak azt a tényt említjük, hogy a műanyagipar egyik legnagyobb felhasználója az orvostudomány.

Az általunk forgalmazott tatamik gyártásához felhasznált alapanyagoknak nincs semmilyen ismert mellékhatása, nincs káros kipárolgásuk, és a bőrrel érintkezve nem okoznak irritációt (kivéve azt az esetet, amikor valakinek bizonyítottan műanyagokra van allergiája). A tatamik folyamatos minőség-ellenőrzés mellett készülnek, és rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal, amelyek szerint mindenféle káros adalékanyagtól mentesek. Sőt, vannak olyan speciális tornaszőnyegek, melyek kimondottan bőrbarát technológiával készülnek, és rendelkeznek a legszigorúbb amerikai előírásoknak is megfelelő bizonyítványokkal.

 

Van-e rá garancia?

Az általunk forgalmazott tatamik egy hosszú távú fejlesztés eredményeként jöttek létre, melynek során a gyár több mint húsz éves tapasztalata és a nagyszámú felhasználói visszajelzések alapján létrejött bázis egy olyan biztos alap, melyre alapozva, rendeltetésszerű használat esetén termékeinkre bátran garanciát vállalhatunk. Annak érdekében, hogy a szükséges felhasználási módnak leginkább megfelelő megoldást választhassa, személyes tanácsadással is örömmel állunk rendelkezésére.

 

Milyen tanúsítványokkal rendelkezik?

A tatamik alapvetően rendelkeznek EN1177 tanúsítvánnyal, melyek az Európai Unió előírásainak megfelelő minőséget bizonyítják. Ezzel párhuzamosan készültek további kiegészítő vizsgálatok is, melyek a felhasznált alapanyagok minőségét és összetételét dokumentálják. Amennyiben ezekre a tanúsítványokra valamilyen okból szüksége lenne, úgy kérjük, keressen minket, és örömmel rendelkezésére bocsájtjuk.

 

Mennyire ellenálló a tatamik felülete?

Nemcsak a tatamik szerkezetének belső összetétele vagy rugalmassága lehet különböző, hanem a külső borító, vagy kopóréteg is készülhet többféle változatban. Ezért a választás során nem árt némi figyelmet fordítani, hogy a választott tatami a végzett tevékenységnek megfelelő felülettel rendelkezzen. A felületek különbözhetnek egymástól keménység és mintázat alapján. Az általánosan használt sportcélú tatamik felületének ellenállónak kell lennie, de rugalmasnak is, annak érdekében, hogy a megfelelő biztonságot nyújthassák. Általános szabály, hogy a tatamikat csak simatalpú sportcipőben vagy mezítláb használjuk, annak érdekében, hogy a nemkívánatos felületi sérüléseket elkerülhessük.

 

Hogyan lehet tisztán tartani?

A tatamik felületi kialakítása úgy készül, hogy azok alapvetően ne szívják magukba a használat során rákerülő különféle szennyeződéseket. Általános tisztításra nincs szükség semmilyen különleges szerre, mert erre a célra a háztartásokban is használt maró- és oldószermentes takarítószerek többsége kiválóan alkalmas. A tatamikat célszerű egyesével lemosni, majd tiszta vízzel leöblíteni, de egy felületként is, különféle felmosó eszközök segítségével jól tisztán tarthatók, de itt tekintettel kell lenni a puzzle vágatoknál esetlegesen beszivárgó nedvességre, ezért ügyeljünk, hogy ebben az esetben csak nedves felmosót, és ne bőséges folyadékot használjunk, mert a vágatok mellett befolyó, megmaradt nedvesség penészedést okozhat. Intenzív használat esetén higiéniai okokból időnként célszerű enyhe fertőtlenítő lemosást alkalmazni. Itt is legyünk tekintettel arra, hogy az alkalmazott tisztítószerek ne tartalmazzanak oldószereket. Figyelem! Nagy nyomású gépi mosók használata csak saját felelősségre.

 

Használható-e kültéren is?

A tatamik kültéri használata lehetséges, de minden esetben tekintetre kell lenni a külső körülményekre. A hosszantartó, intenzív és szélsőséges körülmények csökkenthetik a tatamik élettartamát. Vonatkozik ez különösen erős napsütésre, teljes átitatódásra és fagy esetére. A tatamik alapvetően nem kültéri burkolat pótlására készültek. Kimondottan erre a célra gyártott burkolatok (rekortán) a legmegfelelőbbek. De ugyanakkor a tatamik rendkívül jól használhatók alkalmanként kültéren is, rendezvényeken, edzőtáborokban stb. Az ilyen használat után mindig kellő figyelmet kell fordítani, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolíthassuk, és tiszta, száraz állapotban kerüljenek tárolásra.

 

Hogyan javíthatók az esetleges felületi sérülések?

A felületi sérüléseket alapvetően két csoportra oszthatjuk (eddigi tapasztalataink szerint egyik sem a rendeltetésszerű használat alatt keletkezik). Az egyik típusú az, amikor a felületen rés keletkezik, ami késvágásra hasonlít. Ezek javításához, kisebb mélységek esetén, akár pillanatragasztót is használhatunk; nagyobb sérüléseknél javasolt speciális műanyagragasztók használata, és a ragasztó kötési idejére a felület összepréselése. Ragasztó használata esetén célszerű előzetes anyagpróbát végezni, az agresszív oldószeres anyagok kiszűrése érdekében. A második típusú sérülés, amikor a tatami felületéből hiányzik egy darab, ami lyukszerű bemélyedést mutat. Ebben az esetben a legcélszerűbb a sérült felület fél- vagy teljes mélységben szabályos három- vagy négyszögalakban történő kivágása, melyet a tatamik tartozékaként adott zárószegélyek felhasználásával oldhatunk meg. A szegélyből vágjunk ki egy, a sérült rész kivágásával tökéletesen megegyező alakzatot, amelyet minden oldalról a már fent említett ragasztók egyikével dugóként beleragaszthatunk.